Telewerk bij kmo's: matchen jouw verwachtingen met die van je werknemers?

Door Annelies Rottiers - 2 september 2021 - Leestijd: 5 minuten

HR Trends

Sinds 1 september 2021 is telewerk niet langer sterk aanbevolen, al vraagt de regering wel aan bedrijven om telewerk vanaf nu structureel te verankeren in de werking. Is dat het startschot voor een massale terugkeer naar kantoor? Niet direct, zo blijkt uit recent onderzoek in opdracht van SD Worx bij 615 kmo-bedrijfsleiders en personeelsverantwoordelijken. Van de bevraagde kmo's wil de helft minstens een dag thuiswerk toestaan. Annelies Rottiers, Strategisch adviseur kmo bij SD Worx, koppelt de cijfers aan de verwachtingen van werknemers en stipt aan waarom telewerk een troef kan zijn voor elke kmo.

cover

Telewerk na de crisis

Ook na corona zullen bijna vijf op de tien kmo’s toelaten dat hun medewerkers per week thuiswerken:

 • 1 dag (8,5%)
 • 2 dagen (15,6%)
 • 3 dagen (9,2%)
 • 4 dagen (5,6%)
 • 5 dagen (9,6%)

Een kleine 8% wil geen telewerk meer toelaten, ook al is het mogelijk.
30% van de kmo’s zegt geen medewerkers te hebben die kunnen thuiswerken.

Regionale verschillen

Opvallend zijn wel de grote regionale verschillen in de bereidheid van kmo’s om telewerk toe te staan. Kmo-werkgevers in Brussel (63,5%) en Vlaams-Brabant (61%) zijn de grootste fans die toelaten om minstens een dag per week thuis te werken. Een op de vijf Brusselse kmo’s aanvaardt zelfs dat werknemers vijf dagen per week thuiswerken. Bijna de helft van de Limburgse kmo’s laat het minstens eenmaal per week toe (47,6%). In Oost-Vlaanderen is dat 51,3%. West-Vlaamse kmo-werkgevers tonen zich met 38% het minst enthousiast.

Meer details over het kmo-onderzoek lees je hier.

Meer flexibiliteit

Annelies Rottiers: “Het goede nieuws is dat de toenemende flexibiliteit bij bedrijven in lijn ligt met wat werknemers anno 2021 ook van hun werkgevers verlangen. Die wensen kenden we uit ons onderzoek van juni 2021 bij 1000 werkende Belgen. Gemiddeld wil een op de tien werknemers minstens een keer per week thuiswerken. Het dubbele (bijna een op de vijf of 20%) wil dat meerdere keren per week en een kleine 5% kiest voor dagelijks thuiswerk.”

 

Minstens de helft van de bedrijven is er verder van overtuigd dat een goed telewerkbeleid een troef is op een zo al krappe arbeidsmarkt.

“Dat klopt ook met de realiteit”, weet Annelies Rottiers. “Een op de drie Belgen haalt het aan als reden om wel of niet voor een nieuwe werkgever te kiezen. Als bedrijf is het misschien geen makkelijke oefening om een kantoorbeleid te koppelen aan een thuiswerkbeleid, maar je voelt nu toch dat veel bedrijven rekening willen houden met de voorkeuren van hun medewerkers. Duidelijke afspraken gaan een must blijven, maar het is duidelijk dat de meeste kmo’s extra flexibiliteit voorzien.”

Telewerk maakt gelukkige werknemers

In een online enquête van marktonderzoeksbureau iVOX in opdracht van SD Worx in juli 2020, gaven 510 Belgische werkgevers aan wat voor hen de belangrijkste troeven van telewerk zijn:

 • meer tevreden werknemers
 • betere werk-privébalans
 • betere mobiliteit (en dus minder verkeerstress)
 • meer werkmotivatie
 • meer tijdswinst
 • employer branding
 • continuïteit van de bedrijfsactiviteiten garanderen
 • minder kosten
 • beter voor het klimaat

Succesvol hybride werken

Om het nieuwe hybride werken – mix van thuis en op kantoor werken – in goede banen te leiden, leg je als werkgever het best de nadruk op de redenen om je werknemers thuis of op kantoor te laten werken.

“Kantoorwerk kan bijvoorbeeld om samen te connecteren, te inspireren of creatieve processen vorm te geven. Bij concentratiewerk heb je meer speling: dit kan thuis of op kantoor, afhankelijk van de individuele behoeftes van je werknemers. Zo zit je medewerker zelf mee aan het stuur”, zegt Annelies Rottiers.

In dit artikel geeft Senior HR Consultant Kim Van Houtven 6 tips om van hybride werken een succes te maken.

Alles over telewerk gebundeld

We hebben onze corona FAQ-pagina aangevuld met de meest gestelde vragen rond telewerk. We wijzen je ook graag de weg naar onze themapagina, waar we alle info rond telewerk verzamelen en regelmatig updaten.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen