Door Annelies Rottiers - 26 november 2018 - Leestijd: 3 minuten
Het mogelijke elektriciteitstekort is niet weg te branden uit de media. Bij extreme nood gaat de overheid over tot een afschakelplan deze winter: volgens een rotatiesysteem koppelt ze op piekmomenten van stroomverbruik bepaalde zones af van het stroomnet. Mogelijk valt ook jouw onderneming binnen zo’n gebied. Hoe leid je je activiteiten toch in goede banen?
Ligt je bedrijfsgebouw in een grote stad of havengebied, dan zul je weinig of geen last hebben van het afschakelplan. Ook als je beschikt over een vorm van alternatieve stroomvoorziening, ben je uiteraard gewapend tegen een mogelijke afkoppeling.
Maar wat als je bedrijf gesitueerd is in een van de afschakelzones en je effectief zonder stroom valt? Dan ben je als werkgever toch nog altijd verantwoordelijk voor een vlot verloop van de werkdag. Want in het geval van afschakeling is er geen sprake van een ‘technische stoornis’, en weigert de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) in principe tijdelijke werkloosheid wegens overmacht te erkennen. Bovendien hebben arbeiders en bedienden recht op een volledig loon als de elektriciteit in de loop van de dag wegvalt.
Kortom, je hebt er alle belang bij om op voorhand een oplossing uit te werken waar je medewerkers en hun vertegenwoordigers zich in kunnen vinden. Dit overzicht helpt je op weg.
De meest zekere piste is om je arbeidsreglement nu al af te stemmen op het afschakelplan – eventueel tijdelijk. Je hebt vóór begin 2019 nog even de tijd om alternatieve werkroosters uit te stippelen en ze in je richtlijnen op te nemen.
Laat de werkdag tijdens een aangekondigde stroomonderbreking bijvoorbeeld vroeger beginnen, want het afschakelplan treedt in de beginfase alleen in werking tijdens de verbruiksspitsuren, tussen 17 u. en 20 u. Breng je medewerkers dan wel zo snel mogelijk op de hoogte van hun gewijzigde uurschema’s – 24 uur op voorhand indien mogelijk. De stroomindicator van Elia (www.offon.be en Elia 4cast) houdt je up-to-date over alle afkoppelingen.
Zijn glijdende uurroosters de norm binnen je onderneming, dan mag je bij een stroomafkoppeling het begin en einde van de werkdag zelf bepalen. Je kunt je medewerkers bijvoorbeeld vragen om – binnen hun flexibele uurschema – vóór de onderbreking te werken. Zorg er wel voor dat de vlotte werking van je team niet wordt verstoord.
Aan de hand van alternatieve uurschema’s kun je de werkdag vroeger laten beginnen en eindigen – voor de grootste verbruikspiek vanaf 17 u. – bij een afschakeling. In deze blog lees je hoe je daar werk van maakt.
Als je medewerkers in een zone wonen die niet getroffen wordt door het afschakelplan – of toevallig niet tijdens de werkuren – kun je ook thuiswerk stimuleren. Of je kiest ervoor om de werkplaats van je onderneming tijdelijk te wijzigen.
Een gewaarschuwd werkgever is er twee waard, dus wijzig nu al je arbeidsreglement, stimuleer thuiswerk of zoek een alternatieve werkplek. Zo ben je optimaal voorbereid op een mogelijke stroomafschakeling komende winter.
Misschien ondervond je het al: soms is het werkkader te strak om voldoende flexibel voor de dag te komen. Door telewerk mogelijk te maken, kun je inspelen op uitdagingen zoals het mobiliteitsvraagstuk. In dit gratis e-book vind je nog meer inspiratie om je bedrijf wendbaarder te maken.
Door Annelies Rottiers - Manager KMO Consultancy - SD Worx
Annelies Rottiers is 10 jaar werkzaam bij SD Worx. Ze is manager van een team Legal- & HR-experts met een passie voor KMO. Samen met haar team inspireert én begeleidt ze bedrijven bij het uitbouwen van een 'werkend en wervend' personeelsbeleid. Want mensen maken nu eenmaal het verschil, zeker als ze met 'goesting en passie' in hun job staan!