De drie takeaways van de SD Worx Conference over flexibiliteit in hr

Door Frederik Somers - 2 juli 2018 - Leestijd: 3 minuten

Werknemers behouden

Op 29 mei organiseerde SD Worx ‘The Future of Collaboration, Unleash the Flexibility of your HR’ in Flagey, Brussel. Tal van experts lieten er hun licht schijnen over het hr-landschap vandaag en morgen. Deze drie takeaways vatten de kern voor je samen.

Het Flagey-gebouw in Brussel was een dag lang het decor van de allereerste SD Worx Conference in België. Ruim 200 hr-directeurs en -managers tekenden op dinsdag 29 mei present voor praktische tips en inspirerende verhalen van experts en collega’s. De centrale vraag luidde: hoe kan hr meer flexibiliteit inbouwen? Deze drie inzichten vielen op:

1. De war for talent woedt nog altijd ongemeen hard

Als werkgever weet je het maar al te goed: de krapte op de arbeidsmarkt steekt de groei van bedrijven stokken in de wielen. Talent aanwerven en aan je organisatie binden: het blijkt een van dé thema’s waar je als werkgever werk van wilt maken.

Ook kleppers als Ethias, ManPower Group en Fujitsu ontsnappen er niet aan. Zij maken het verschil door volop in te zetten op flexibele verloning. En dat valt in de smaak bij huidige medewerkers en jobkandidaten.

2. De freelancer hoort ook bij je team

Vandaag schakelen bedrijven naast vaste werkkrachten massaal freelancers in. Dat blijkt uit een Europees onderzoek dat SD Worx in samenwerking met de Antwerp Management School (AMS) uitvoerde. Maar liefst 95% van de ruim 1000 ondervraagde werkgevers doen een beroep op zelfstandige profielen.

Ook opvallend: slechts bij 1 op de 3 heeft de hr-medewerker hier inspraak in. Nochtans is het belangrijk om als personeelsverantwoordelijke niet in het duister te tasten. Want nu freelancers steeds vaker in sleutelposities worden ingezet, is het belangrijk om duidelijke afspraken op papier te zetten.

“Freelancers inzetten doe je beter niet op basis van een ad hoc-beleid” – Ans De Vos, hoogleraar Antwerp Management School

3. Meer flexibiliteit draagt bij tot employee engagement

Dat geëngageerde medewerkers een positieve invloed op de bedrijfsresultaten hebben, hoeven we je niet meer te vertellen. Om hen gemotiveerd te houden, kun je bijvoorbeeld inzetten op continue inspraak. Maar vandaag is het minstens even belangrijk om hen flexibiliteit te verzekeren.

Mede door de digitalisering verdwijnen en veranderen immers heel wat jobs, waardoor ook het takenpakket van je medewerkers evolueert. Om zich zo goed mogelijk aan de veranderingen aan te passen, moeten ze voortdurend hun kennis en vaardigheden bijschaven. Het belang van levenslang leren is dan ook niet langer te onderschatten. Dat is ook belangrijk als je ‘generatie Z’ wilt aantrekken en de strijd om talent niet wilt verliezen, want de jongste lichting hecht veel belang aan voortdurende kansen tot zelfontplooiing.

“Flexibiliteit moet employee engagement ten goede komen” – Peter s’Jongers, Managing Director Protime 

Interesse in flexibele tewerkstelling?

Kon je er niet bij zijn op de conferentie, maar wil je wel kennis opdoen over flexibele tewerkstelling? Download ons gratis e-book.

flexibel tewerkstellen wet peetersGerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen