Door Gastauteur - 10 april 2020 - Leestijd: 5 minuten
Tijdens de coronacrisis werken je medewerkers massaal van thuis uit. Om dit in zo goed mogelijke omstandigheden te kunnen uitvoeren, is het belangrijk om rekening te houden met de ergonomische basisregels bij het inrichten van de werkplek. Onderzoek toonde immers aan dat 70% van de kantoormedewerkers hun stoel verkeerd instellen of niet weten hoe deze in te stellen. Dit kan tot rug- en nekklachten leiden.Daarnaast is het ook belangrijk om aandacht te schenken aan de cognitieve ergonomie, zodat je rustig en geconcentreerd kan werken in de beste omstandigheden.
We verzamelden enkele nuttige tips voor jou én je medewerkers.
De correcte tafelhoogte is deze waarbij je armen naast je lichaam zijn en je je onderarmen horizontaal kan houden. Je hebt dan een hoek van 90 graden in je ellebogen. Is je tafel te hoog? Neem dan een stoel die wat hoger staat en zet desnoods een bankje onder je voeten.
De basisregel is dat je scherm voor je staat en dat er een horizontale lijn is tussen de bovenkant van je scherm en je ogen.
Wanneer je op een laptop werkt, kan je best je laptop aansluiten op een extern scherm dat op de juiste hoogte staat. Gebruik ook een extern toetsenbord en computermuis. Heb je geen extra scherm, dan kan een laptophouder alvast een oplossing zijn. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat je het scherm hoger kan plaatsen en dat je dus een betere nekhouding hebt. Heb je dit hulpmiddel niet, maar wel een toetsenbord en muis? Zet dan je laptop op enkele dikke boeken, zodat de hoogte aangepast wordt. Maar zet het scherm niet te ver weg van je om te vermijden dat je je hoofd vooroverbuigt bij het lezen.
Ook al zit je in een ergonomisch correcte houding, je lichaam heeft het nodig om dynamisch te zijn. Zitten is dé nieuwe beroepsziekte aan het worden. We moeten regelmatig rechtstaan en bewegen. Gebruik bijvoorbeeld je keukenaanrecht om een document door te nemen. Of telefoneer al wandelend rond je huis of in de tui, zodat je minstens om de 45 minuten even het zitten onderbreekt. Blijf echter ook niet te lang statisch rechtstaan, want dat zorgt voor vermoeide rugspieren en spatadervorming.
Inspiratie nodig om voldoende te bewegen bij het thuiswerken? Lees dan zeker deze tips om fit te blijven.
Om stramheid in de nek tegen te gaan, kan je enkele kleine oefeningen doen. Een voorbeeld is ‘Leer eens neen zeggen’: Maak een dubbele kin en breng je hoofd naar beneden. Draai je hoofd naar je linkerschouder en blijf hier 5 seconden hangen, ga langs het midden naar de rechterschouder en blijk ook daar 5 seconden. Doet dit nogmaals langs elke kant en beweeg dan nog vijfmaal van links naar rechts zonder dat je blijft hangen (neen knikken, dus). Eindig in het midden en breng je hoofd terug rustig rechtop.
Heb je last van nekklachten? Maak de beweging dan niet te groot. Je mag een lichte stretch voelen, maar het mag zeker geen pijn doen. Rol nog enkele keren je schouders achterwaarts, en je kunt er weer tegen.
Dit stuk verscheen eerder op www.worksmarter.eu, het platform waar Teamleaderpraktische informatie verzamelt voor ondernemers.
Door Gastauteur -