Landingsbanen: dit zijn de wijzigingen vanaf 1 januari 2019

Door Geert Vermeir - 27 november 2018 - Leestijd: 3 minuten

Motiveren & engageren

In een landingsbaan gaat een oudere werknemer minder uren presteren of stapt hij over naar een lichtere job. De bedoeling is om het einde van de loopbaan wat uit te stellen. Maar de ene landingsbaan is de andere niet, en de voorwaarden veranderen bovendien regelmatig. We zetten per mogelijkheid de aangekondigde wijzigingen op een rij.

landingsbanen einde carrière mogelijkheden regels 2019

1. Tijdskrediet: vergoeding pas vanaf 60 jaar

Vanaf 55 jaar kunnen werknemers die aan de voorwaarden voldoen tot aan hun pensioen 4/5 of halftijds werken door een landingsbaan in tijdskrediet op te nemen. Om het loonverlies deels te compenseren, voorziet de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) een uitkering. Wie een landingsbaan in tijdskrediet opneemt, krijgt die compensatie wel pas vanaf zijn 60ste.
Medewerkers met een zwaar beroep, een lange loopbaan of in een onderneming in moeilijkheden of in herstructurering vormen een uitzondering: zij kunnen op hun 50ste instappen. Vandaag krijgen zij krijgen hun RVA-uitkering vanaf hun 55 jaar, maar de regering schroeft vanaf 2019 die leeftijd voor alle werknemers op naar 60 jaar.

2. De zachte landingsbaan: geen collectieve afspraken meer nodig

Bij een zachte landingsbaan schakelt een medewerker van 58 jaar of ouder over naar een minder belastende job. Ook minder uren presteren is een optie, al geldt hier een leeftijdsgrens van 60 jaar. In beide gevallen verliest de werknemer een deel van het loon.

De voorwaarden voor een zachte landingsbaan worden collectief geregeld: via het arbeidsreglement of een cao. Daarin worden ook de afspraken over de vergoeding vastgelegd. Als werkgever kun je immers een bedrag toekennen om het loonverlies deels te compenseren, of het Fonds voor Bestaanszekerheid neemt de vergoeding voor zijn rekening. Op de vergoeding betaal je geen sociale bijdragen.

Maar de zachte landingsbanen zijn geen groot succes: tot op vandaag sloot enkel de metaalsector een cao af. Om daar verandering in te brengen, breidt de regering het systeem op 1 januari 2019 uit. Indien er geen sectorale cao is, volstaat vanaf dan een individuele overeenkomst tussen de medewerker en de werkgever.

‘Rimpeldagen’: uitbreiding naar andere sectoren?

Het systeem van de landingsbanen vormt een inspiratie voor de zogeheten ‘rimpeldagen’. Daarbij hebben werknemers in sommige sectoren vanaf een bepaalde leeftijd recht op extra vrije dagen, zonder daarvoor loon te moeten inleveren. Het zijn dagen met vrijstelling van arbeidsprestaties en loonbehoud. Vandaag maakt vooral de zorgsector hier gebruik van: de meeste werknemers vanaf 45 jaar hebben er recht op en het aantal dagen stijgt met de leeftijd. Zo zien sommige 55-plussers hun teller met vakantiedagen aangedikt worden met 36 extra vrije dagen.

Het voorbeeld van de zorg inspireert de werknemersorganisaties in andere sectoren. De vraag naar rimpeldagen komt steeds vaker voor. Nu de voorwaarden van het tijdskrediet verstrengen, zal die trend zich vermoedelijk nog sterker doorzetten.

Verhoog het engagement in je organisatie

Los van de verschillende maatregelen om jobs werkbaar te houden voor oudere werknemers, is het een must om te blijven inzetten op het engagement van alle medewerkers. Toegewijde medewerkers voeren namelijk gepassioneerd hun job uit, stralen energie uit en zijn oprecht trots op hun bedrijf. Ze tillen je organisatie naar een hoger niveau. In ons e-book ‘Employee engagement’ ontdek je de drijfveren van engagement. Bovendien krijg je concrete tips en instrumenten om het engagement op de werkvloer te meten en verhogen.

 

Engagement


Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen