Door Gastauteur - 2 april 2020 - Leestijd: 4 minuten
Thuiswerk combineren met zorgen voor het gezin, het is niet makkelijk. Tel daarbij nog de afleiding door nieuwsupdates en dat een groot deel van de bevolking zich zorgen maakt over de toekomst ... Het zorgt er niet alleen voor dat we ons aan het eind van de dag moe voelen, maar ook niet altijd tevreden zijn. Dr. Kathleen Vangronsvelt van de Antwerp Management School geeft tips hoe je als leidinggevende je personeel van op afstand kunt steunen.
Velen van ons werken momenteel van thuis uit in een poging om het coronavirus af te remmen en de bedrijfscontinuïteit te garanderen. En dat weegt op ons mentaal welbevinden, zo blijkt uit de studie die de Universiteit Antwerpen op 24 maart afnam. Goed 32 procent van de respondenten zegt zich slechter te kunnen concentreren. 30 procent slaapt slechter dan gewoonlijk. Ook voelt 42 procent zich meer onder druk gezet dan gewoonlijk, en evenveel zijn er die aangeven dat ze zich neerslachtiger voelen dan gewoonlijk.
Hoe uitzonderlijk onze situatie vandaag ook is, in essentie draait het om motivatie. Hoe hou je je medewerkers gemotiveerd in een context die vluchtig, onzeker, complex en dubbelzinnig is?
De wetenschap biedt het antwoord. Tientallen jaren van onderzoek in de psychologie tonen aan dat je drie fundamentele psychologische behoeften moet invullen om te komen tot autonome motivatie en psychologisch welzijn (Zelf-Determinatie Theorie; Deci & Ryan, 2000). Met andere woorden, je hebt drie elementen (de ‘ABC needs’) nodig om welzijn en productiviteit te creëren.
Mensen hebben behoefte aan autonomie. Ze moeten in staat zijn om hun eigen acties te initiëren, hun gedrag te kiezen, zelf te bepalen waarin ze investeren.
Mensen hebben verbondenheid (belongingness) nodig. Ze moeten zich geliefd weten door anderen, en warme, hechte relaties hebben.
Medewerkers willen zich competent voelen. Ze moeten controle hebben over de output van hun gedrag, ze moeten taken kunnen uitvoeren, ze moeten kunnen slagen.
Dit artikel verscheen eerder op de blog van de Antwerp Management School, structurele onderzoekspartner van SD Worx.
Meer lezen?
Van den Broeck, A. & Vangronsvelt, K. (2019). Self Determination Theory. In de Lange, W., De Prins, P. & Van der Heijden, B. (2019), Canon van HRM: 50 Theorieën over een vakgebied in ontwikkeling. Vakmedianet, Alphen aan den Rijn.
Geëngageerde medewerkers vallen meteen op: ze zijn gepassioneerd met hun job bezig, stralen energie uit en zijn oprecht trots op hun bedrijf. Maar hoe til je je medewerkers naar dat hogere niveau, zodat ze je organisatie vleugels geven?
Door Gastauteur -