Gig-economie en sociale bescherming: een en-en-verhaal

Door Jan Laurijssen - 9 augustus 2018 - Leestijd: 5 minuten

HR Trends

De opkomst van de gig-economie – het flexibel werken via platformen als Deliveroo, UberEats en Takeaway – is niet te stuiten. Zowel in België als in het buitenland bieden deze spelers dagelijks duizenden werkenden losse opdrachten, gigs. Critici hekelen de sociale afbraak, de bedrijven in kwestie wijzen erop dat regulering hun model in gevaar brengt. Wat is daarvan aan? We vroegen het aan Jeremias Prassl, professor arbeidsrecht aan de Oxford University en kenner van de gig economie.

gig economie sociale bescherming

De standaard werkweek – van maandag tot vrijdag en van negen tot vijf – brokkelt stilaan af. Bovendien is van een job voor het leven al lang geen sprake meer. Meer nog, steeds meer mensen rijgen korte tijdelijke opdrachten aan elkaar. De ‘uberisation of work’ is dus volop aan de gang.

Heikel punt: gebrek aan sociale bescherming

Niet iedereen is even grote fan van deze trend. Volgens sommigen leidt de deeleconomie tot sociale afbraak. Flexibele werknemers kunnen niet terugvallen op ontslagbescherming, een ontslagvergoeding, minimumloon of doorbetaling in geval van ziekte. Berichten over hoe maaltijdleverancier Deliveroo zijn fietskoeriers behandelde bijvoorbeeld, deden veel wenkbrauwen fronsen.

Toch wil ook de freelancer een eerlijk en passend loon naar werk, en veilige en werkbare arbeidsomstandigheden. Volgens Jeremias Prassl, professor aan de Oxford University en specialist als het op de gig economie aankomt, is er geen reden waarom de platformen geen sociale bescherming kunnen inbouwen voor hun personeel.

Interesse in flexibele tewerkstelling?

Kon je er niet bij zijn op de conferentie, maar wil je wel kennis opdoen over flexibele tewerkstelling? Download ons gratis e-book.

flexibel tewerkstellen wet peeters


Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen