Cloudoplossingen en hr: a match made in heaven?

Door Frederik Somers - 24 mei 2018 - Leestijd: 5 minuten

Strategische HR

Het takenpakket van hr wordt alsmaar strategischer. Je rekruteert de juiste mensen en zorgt ervoor dat ze gemotiveerd blijven. Je zit aan tafel met beslissingsnemers en schetst samen de toekomst van je organisatie. Evolueert je IT-landschap mee met je veranderende verantwoordelijkheden? Hoe kan de nieuwste generatie IT-oplossingen – in de cloud – je ondersteunen? We vroegen het aan Chris Van Den Berghe van SAP en Sam Schotte van Microsoft.

cloud HR ERP HRM

Chris begint met een frappant cijfer: “52% van de bedrijven die in 2000 in de Fortune 500-lijst stonden, bestaan vandaag niet meer. De schuldige is vooral de oprukkende digitalisering.” Sam knikt: “Bedrijven die een voorsprong willen behouden in deze gedigitaliseerde wereld moeten hun producten, diensten en processen heruitvinden en de relatie met hun klanten herzien. Niet één keer maar permanent, want verandering is het nieuwe normaal.” De link met hr? Mensen zijn de sleutel tot het succes van digitale transformatieprocessen.

Rekruteren en motiveren

Als hr-verantwoordelijke zorg je ervoor dat je de mensen met de juiste competenties in huis hebt om je onderneming te ondersteunen. Dat betekent de juiste medewerkers aanwerven of de eigen mensen klaarstomen voor verandering. Om te verzekeren dat iedereen die je hebt aangeworven ook bijdraagt tot het succes van de organisatie moet je alle medewerkers voortdurend motiveren en zelfs inspireren. Daar kunnen hr-oplossingen bij helpen

Tools waar iedereen graag mee werkt

Het aanbod aan digitale hr-tools wordt alsmaar uitgebreider en nieuwe oplossingen zijn vooral cloudgebaseerd. De voordelen van cloudoplossingen zijn immers legio: je hoeft niet te investeren in eigen servercapaciteit, je hebt altijd toegang tot de recentste versies van elk pakket en cloudtoepassingen zijn schaalbaar. Bovendien werken cloudgebaseerde tools op elk soort toestel. Dat betekent dat je je medewerkers – overal ter wereld – flexibel kunt laten werken: ze hebben altijd toegang tot de informatie die ze nodig hebben, op het toestel waar ze het liefste mee werken. Zo motiveer je je mensen en kunnen ze hun werkdagen vrijer indelen.

Autonomie stimuleert betrokkenheid

Ook de vele selfservicetools die elk cloudgebaseerd hr-pakket omvat, zetten de werknemers centraal. Door medewerkers zelf hun verlof en afwezigheden, tijdregistraties, kosten enzovoort te laten beheren, onderstreep je dat je hen vertrouwt. Die autonomie resulteert in grotere betrokkenheid. En ondertussen bespaart de hr-dienst kostbare tijd die ze aan meer strategische taken kan besteden.

Flexibele werkstructuren

“De selfservicemogelijkheden zijn eigenlijk de basics”, gaat Sam verder. “Hr-tools ondersteunen het hr-team bij elke taak: van rekrutering en onboarding tot opleidingen, verloning en performantiebeheer. Onze cloudoplossingen maken het ook makkelijker om je mensen optimaal in te zetten. Er is bijvoorbeeld functionaliteit om opdrachten aan medewerkers toe te wijzen op basis van hun beschikbaarheid, vaardigheden en interesses.”

“Dat is heel handig voor projectorganisaties. Maar het kan evengoed helpen om interne mobiliteit te stimuleren, om te beslissen waar je beter freelancers inschakelt dan vaste mensen of om medewerkers uit te wisselen met andere bedrijven. Dat past uitstekend in de werkstructuren van de toekomst.”

Big data leiden tot nieuwe inzichten

Cloudgebaseerde hr-toepassingen maken uitgebreid gebruik van data. “Data zijn ook voor hr het nieuwe goud”, aldus Chris. “Hr-teams zetten alsmaar vaker big data en analytics in, meer en meer zelfs in combinatie met artificiële intelligentie. Zo komen ze tot waardevolle inzichten om onder andere rekrutering, verloning en opleiding te optimaliseren. Algoritmes kunnen bijvoorbeeld helpen om kandidaten automatisch te screenen, zodat je meteen de meest geschikte profielen voor een gesprek uitnodigt. Door realtimedata uit allerlei bronnen te combineren, kun je achterhalen wie het productiefst is en daar een gepersonaliseerd loonpakket aan koppelen. Big data kunnen ook aangeven in welk departement de werkdruk hoog ligt of welke medewerkers gevaar lopen op een burn-out. Het zijn maar een paar voorbeelden uit een oneindige reeks.”

Gewapend tegen verandering

“De cloud sluit perfect aan bij de nieuwe rol van hr”, besluiten Chris en Sam unaniem. Sam merkt op dat hr-medewerkers dan ook veel vaker meebeslissen over de aankoop van IT-oplossingen: “Hr-afdelingen die innovatieve cloudtoepassingen omarmen, wapenen het hele bedrijf tegen de vele veranderingen die zich in een versneld temp voortdoen. Zo speelt hr een echte sleutelrol in de organisatie.”

Banner newsletter NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen