Het WK voetbal op de werkvloer: zo gaat u met de gekte om

Door Ella HR - 12 juni 2018 - Leestijd: 3 minuten

Schriftelijke afspraken

Op donderdag 14 juni zijn alle ogen van de wereld gericht op Rusland voor de start van het vierjaarlijkse WK voetbal. Uiteraard willen ook uw supporterende medewerkers geen pass van de Rode Duivels missen. Een spannende match tijdens de werkuren brengt u als werkgever in een moeilijke situatie. Hoe neemt u de touwtjes in handen tijdens het patriottische feestgewoel?

WK voetbal Rusland 2018 wat op werk

Als de supporter in uw medewerker naar boven drijft, bent u daar als werkgever maar beter goed op voorbereid. U kunt ingrijpen, maar zijn enthousiasme evengoed omarmen. Enkele mogelijke scenario’s.

Uw medewerker is uitgedost als voetbalsupporter

Indien uw onderneming geen dresscode oplegt, luidt de ongeschreven regel: supportersuitrustingen zijn aanvaardbaar zolang uw medewerker het niet te ver drijft. Een voetbalshirt of kledij in de Belgische driekleur, tot daaraan toe. Reuzegrote accessoires zoals vlaggenstokken zijn andere koek, zeker wanneer ze de veiligheid van uw personeel in gevaar brengen. Dan verbiedt u maar beter meteen alle gadgets.

In het beste geval bevat uw arbeidsreglement toch een aantal kledingvoorschriften waar uw medewerkers aan gebonden zijn – WK of niet. Zo is iedereen gelijk voor de wet en ontstaan er geen discussies wanneer u geen andere keuze hebt dan sancties op te leggen.

Uw medewerker is mentaal of fysiek afwezig

Tijdens de werkuren hebben uw medewerkers de plicht om ook effectief te presteren. Voetbal kijken op kantoor valt daar niét onder. Die nalatigheid voorkomt u als werkgever bijvoorbeeld door de websites die de matchen live uitzenden te blokkeren. Of giet die maatregel in een overkoepelende internetpolicy: tijdens de werkuren is er een algemeen verbod op internetgebruik voor privédoeleinden. Zo voelt geen enkele medewerker zich geviseerd.

Ondanks uw beleid is het mogelijk dat de grote supporters de verleiding toch niet weerstaan. Ze melden zich ziek om de wedstrijd of het overwinningsfeestje niet te moeten missen. Bezorgen ze u geen medisch attest of blijkt hun afwezigheid ongerechtvaardigd, dan bent u hen als werkgever geen loon verschuldigd. Leuk is anders, natuurlijk, dus herinner hen vriendelijk maar kordaat aan hun verplichtingen als werknemer.

U organiseert zelf een evenement

Ten slotte kunt u als werkgever dit sportieve wereldevent naar uw eigen hand zetten. Samen naar het WK kijken is immers de ideale teambuildingactiviteit, zowel voor supporters als voor sfeerliefhebbers.

Tegelijk draagt u wel de verantwoordelijkheid voor het evenement. Op het vlak van alcoholgebruik ligt de bal in uw kamp: hanteert u de nultolerantie of redelijk alcoholgebruik als maatstaf? Sowieso is overmatig gebruik sterk af te raden. Want als er zich een ongeval voordoet, wordt u daar mogelijk aansprakelijk voor gesteld.

Een verwittigd werkgever is er twee waard, dus stel vooraf duidelijke regels op en communiceer daar open en duidelijk over. Is uw arbeidsreglement nog niet op zo’n belevenis afgestemd, dan kunt u alvast eens nadenken over een WK-vriendelijk beleid.

Banner newsletter NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen