Het WK voetbal op de werkvloer: zo ga je met de gekte om

Door Ella HR - 12 juni 2018 - Leestijd: 3 minuten

Schriftelijke afspraken

Op donderdag 14 juni zijn alle ogen van de wereld gericht op Rusland voor de start van het vierjaarlijkse WK voetbal. Uiteraard willen ook je supporterende medewerkers geen pass van de Rode Duivels missen. Een spannende match tijdens de werkuren brengt jou als werkgever in een moeilijke situatie. Hoe neem je de touwtjes in handen tijdens het patriottische feestgewoel?

WK voetbal Rusland 2018 wat op werk

Als de supporter in je medewerker naar boven drijft, ben je daar als werkgever maar beter goed op voorbereid. Je kan ingrijpen, maar zijn enthousiasme evengoed omarmen. Enkele mogelijke scenario’s.

Je medewerker is uitgedost als voetbalsupporter

Indien je onderneming geen dresscode oplegt, luidt de ongeschreven regel: supportersuitrustingen zijn aanvaardbaar zolang je medewerker het niet te ver drijft. Een voetbalshirt of kledij in de Belgische driekleur, tot daaraan toe. Reuzegrote accessoires zoals vlaggenstokken zijn andere koek, zeker wanneer ze de veiligheid van je personeel in gevaar brengen. Dan verbied je maar beter meteen alle gadgets.

In het beste geval bevat je arbeidsreglement toch een aantal kledingvoorschriften waar je medewerkers aan gebonden zijn – WK of niet. Zo is iedereen gelijk voor de wet en ontstaan er geen discussies wanneer je geen andere keuze hebt dan sancties op te leggen.

Je medewerker is mentaal of fysiek afwezig

Tijdens de werkuren hebben je medewerkers de plicht om ook effectief te presteren. Voetbal kijken op kantoor valt daar niét onder. Die nalatigheid voorkom je als werkgever bijvoorbeeld door de websites die de matchen live uitzenden te blokkeren. Of giet die maatregel in een overkoepelende internetpolicy: tijdens de werkuren is er een algemeen verbod op internetgebruik voor privédoeleinden. Zo voelt geen enkele medewerker zich geviseerd.

Ondanks je beleid is het mogelijk dat de grote supporters de verleiding toch niet weerstaan. Ze melden zich ziek om de wedstrijd of het overwinningsfeestje niet te moeten missen. Bezorgen ze je geen medisch attest of blijkt hun afwezigheid ongerechtvaardigd, dan ben je hen als werkgever geen loon verschuldigd. Leuk is anders, natuurlijk, dus herinner hen vriendelijk maar kordaat aan hun verplichtingen als werknemer.

Je organiseert zelf een evenement

Ten slotte kan je als werkgever dit sportieve wereldevent naar je eigen hand zetten. Samen naar het WK kijken is immers de ideale teambuildingactiviteit, zowel voor supporters als voor sfeerliefhebbers.

Tegelijk draag je wel de verantwoordelijkheid voor het evenement. Op het vlak van alcoholgebruik ligt de bal in jouw kamp: hanteer je de nultolerantie of redelijk alcoholgebruik als maatstaf? Sowieso is overmatig gebruik sterk af te raden. Want als er zich een ongeval voordoet, word je daar mogelijk aansprakelijk voor gesteld.

Een verwittigd werkgever is er twee waard, dus stel vooraf duidelijke regels op en communiceer daar open en duidelijk over. Is je arbeidsreglement nog niet op zo’n belevenis afgestemd, dan kan je alvast eens nadenken over een WK-vriendelijk beleid.

Banner newsletter NL

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen