Versnel je brexit-hr-planning

Door Elke Brees - 23 oktober 2019 - Leestijd: 4 minuten

Internationale tewerkstelling

De klok tikt nog steeds wat de brexit betreft en we weten nog steeds niets meer over de scheidingsvoorwaarden. Bovendien blijft het koffiedik kijken wat betreft de impact op tewerkstelling in het VK én in de 27 EU-landen. De Britse premier Boris Johnson vecht nog steeds voor een brexit, met of zonder deal. Ondanks deze onzekerheid blijven hr- en payrollteams best up-to-date met hun planning  om voorbereid te zijn op elk scenario.

brexit

Wie werkt waar?

Stap één voor hr-teams: een helder overzicht krijgen van de werknemers binnen de onderneming dat up-to-date blijft tijdens het volledige brexitproces. Bij vele bedrijven is dát net wat ontbreekt, zo bewijst een onderzoek uitgevoerd door SD Worx en 3Gem. Deze bevraging bij 1000 hr- en payrollprofessionals in 7 Europese landen toont aan dat meer dan een kwart (27,5%) van de bedrijven geen idee heeft hoeveel Britse werknemers ze hebben in de EU. 25,9% weet dan weer niet hoeveel van hun EU-werknemers er in het VK werken.

Om exact te weten wie waar werkt, moet hr (letterlijk) oplijsten welke werknemers er in een van de volgende 3 scenario’s passen:

  • WERKNEMER A: Iemand die in verschillende landen aan de slag is. Het gaat dan zowel om EU-burgers die regelmatig naar het VK reizen als Britten die heen-en-weer reizen naar de EU voor het werk.
  • WERKNEMER B: Een EU-burger die tijdelijk tewerkgesteld wordt in het VK of omgekeerd.
  • WERKNEMER C: Een Brit die permanent woont en werkt in de EU of vice versa.

Werknemers die in een van deze scenario’s passen, behoren in feite tot de categorie cross-Channel, in tegenstelling tot cross-border, volgens Sven Reynders, Regiomanager Tax & International Employment bij SD Worx. “Eerst en vooral is het van belang bij wijze van contingency planning om een inventaris op te stellen van de werknemers die cross Channelactiviteiten uitoefenen.  Passen er werknemers in scenario A, B of C? Zo ja, hoeveel dan? En waar zijn ze op dit moment?”

Hopen op het beste maar je voorbereiden op het ergste

De impact van de brexit op elk type cross-Channelwerknemer hangt af van de manier waarop het VK de EU verlaat. Als er een deal is tussen het VK en de EU, treden de overgangsregelingen in werking. De bedoeling hiervan is om de bestaande rechten van de EU-burgers in het VK en omgekeerd te beschermen. Deze regelingen laten bovendien vrij verkeer van werknemers toe tot eind 2020. In deze periode zal een nieuwe regelgeving in het leven geroepen worden. Concreet betekent dit dat de wetgevers en de werkgevers in principe ruim een jaar de tijd hebben om zich voor te bereiden op de nieuwe immigratieregelgeving in zowel het VK als de EU.

Als  het VK de EU verlaat zonder akkoord – een harde brexit, dan is het een ander paar mouwen. In dat geval worden Britse werknemers meteen behandeld als andere niet-EU-burgers en vice versa. Iemand in de categorie Werknemer A – die momenteel in verschillende EU-landen werkt – wordt dan het meest getroffen. Een Brit die bijvoorbeeld in Frankrijk woont en regelmatig naar België en Duitsland reist voor het werk, zal dat nog moeilijk kunnen volhouden bij een no deal brexit. Mogelijk krijgt hij wel toestemming om te blijven werken in Frankrijk, maar dat wil niet per se zeggen dat reizen naar de andere landen dan ook gedekt zijn.

Met of zonder deal, het einde van het vrije verkeer zal de stroom van arbeidskrachten tussen het VK en de EU verkleinen. Maar bedrijven met cross Channelmedewerkers willen natuurlijk wel hun zakelijke doelen behalen. Daarom moeten zij zichzelf ervan verzekeren dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten. De nodige plannen moeten bij deze bedrijven snel op tafel liggen want er is geen tijd te verliezen, zo bevestigt ook Sven Reynders: “Over heel Europa stelt men noodplannen op. Als je de nieuwe wetgeving afwacht, is het immers al te laat.”

De uitdagingen aangaan

Hr- en payrollprofessionals zijn zich zeker bewust van de uitdagingen die ze het hoofd moeten bieden. De bevraging van SD Worx en 3Gem vertelt ons dat 63% van de ondervraagden verwacht dat de voorbereiding op de brexit moeilijk zal zijn. 18% spreekt zelfs over zeer moeilijk. De grootste uitdagingen? Volgens de bevraagden staat het begrijpen van de gewijzigde wetgeving op één (44%), gevolgd door personeel en/of de hoofdzetel verhuizen (35%) en zich intern versterken om de veranderingen aan te pakken (29%).

In ieder geval is hulp wel nabij. Meer dan de helft (60%) van de bedrijven zonder de nodige hr- en payrollskills rekent immers op juridisch en fiscaal advies van een externe partij om de veranderingen na de brexit te tackelen.

Je hr- en payrolloplossing voor brexitsucces

Geen enkel bedrijf moet in zijn eentje het kluwen dat de brexit is, proberen te ontwarren. Daarnaast zijn er ook een aantal andere tewerkstellingskwesties die voor, tijdens en na de brexit aandacht vergen: dubbele nationaliteit, werknemers op afstand (telewerk) en lokale of internationale aanwervingen. SD Worx staat paraat met ondersteuning en begeleiding bij elke stap.

SD Worx biedt inzichten, juridisch advies, begeleiding en consultancy om de belangrijkste issues met betrekking tot hr, payroll en arbeidskrachten te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan immigratie na de brexit, visums, arbeidsvergunningen en verblijfsrechten. Op jouw vraag voeren we zelfs een audit uit om te bepalen in welke mate je systemen de wijzigingen in internationale hr en payroll als gevolg van de brexit aankunnen.

Kijk op onze brexit-themapagina om je voorbereidingen in een hogere versnelling te brengen.

 

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen