Door Matthias Jacxsens - 20 november 2019 - Leestijd: 4 minuten
Elektronisch stemmen is de modernste manier om een stem uit te brengen, maar uiteraard niet de enige. Omdat je je het best nu al voorbereidt op de concrete stemwijze(n) in je bedrijf, lijsten we nog even de mogelijkheden op.
Bij het uitdenken van de procedure voor de sociale verkiezingen liet de wetgever zich destijds inspireren door de politieke stembusgang. De basisopstelling voelt vertrouwd aan: op de dag van de verkiezingen richt je een stemlokaal in met de nodige hokjes, enkele stembussen en een lading potloden. Al kleuren die voor de sociale verkiezingen bij voorkeur niet rood – je wilt immers geen enkele zweem van partijdigheid in je procedure laten doorsijpelen.
Belangrijke aandachtspunten:
Omdat het niet altijd evident is om op elke locatie of voor ieder werkregime een stemming te voorzien in een klassiek stembureau, maakt de wet het ook mogelijk om per brief te stemmen.
Dat kan:
Vooral die ‘andere situaties’ geven je als werkgever redelijk wat vrijheid. Alleen beslis je hier niet alleen over: er is een uitdrukkelijk akkoord van de organisaties die kandidaten voordragen. Bespreek deze optie dus tijdig met je vakbondssecretarissen om onaangename verrassingen te vermijden.
Minder administratieve rompslomp, meer tijd voor communicatie en een hogere opkomst – dankzij elektronisch stemmen heb je die drie doelen binnen handbereik. In dit stuk gaat CEO en oprichter van Assembly Voting Jacob Banja Gyldenkærne, een van onze partners, er dieper op in. Ontdek hier ook de ervaring van onze andere partner Elegio.
Kies je voor een digitale variant van de standaardopstelling, dan vervang je de stembiljetten, de stembussen en het potlood. Je installeert een computer in ieder stemhokje in de plaats en gebruikt software om de stem van je werknemers te registreren. Die optie heb je al sinds de sociale verkiezingen van 2012. Je medewerkers moeten zich dan wel nog steeds verplaatsen naar een stembureau.
Nieuw voor 2020 is dat de wet ook uitdrukkelijk e-voting ‘vanaf de gebruikelijke werkpost’ toestaat. Stemmen moet dan gebeuren via een computer die in verbinding staat met het bedrijfsnetwerk. Zeker als je personeel over verschillende locaties tewerkstelt, beperkt deze opstelling je werkverlet aanzienlijk. Door de toegankelijke en flexibele procedure, win je tijd, middelen en stemmen.
Door Matthias Jacxsens - managing consultant en projectleider sociale verkiezingen bij SD Worx.
Tijdens zijn studies (rechten en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent) werd hij geprikkeld door het collectieve arbeidsrecht. Vanuit die passie startte hij in 2012 als legal consultant sociale verkiezingen bij SD Worx. Hij bouwde sindsdien een bijzondere expertise uit op het vlak herstructureringen, collectief ontslag en vakbondsonderhandelingen. Samen met Jan Vanthournout is hij co-auteur van het standaardwerk “Praktijkgids Sociale Verkiezingen”.