E-voting bij sociale verkiezingen: van prille begin tot nu

Door Matthias Jacxsens - 20 november 2019 - Leestijd: 4 minuten

Sociaal overleg

In 2020 kunnen medewerkers al voor de vierde keer elektronisch hun stem uitbrengen bij de sociale verkiezingen. SD Worx sprak met Hugues Dorchy, een van de mannen achter de eerste Belgische e-votingtoepassing Elegio, over de pioniersrol van het bedrijf en hoe de wetgeving veranderde. 

Sociale verkiezingen SD Worx

Al sinds 2008 is het toegelaten om medewerkers digitaal te laten stemmen tijdens de sociale verkiezingen. Volgens de (ondertussen achterhaalde) wet moest een werknemer naar een centraal stemlokaal trekken om er zijn favoriete kandidaat aan te stippen op een computer, net zoals bij politieke verkiezingen. Die stem werd dan opgeslagen op een diskette.

Ruimte voor verbetering

Dat dat geen waterdicht systeem was, bleek eerder al tijdens verkiezingen: enkele diskettes waren onleesbaar geworden tussen het moment van de stemming en de telling. Het Waalse ingenieursduo Hugues Dorchy en Olivier Libon, dat ook mee aan de basis lag van de Belgische elektronische identiteitskaart (eID), lanceerde in 2009 met de Nationale Arbeidsraad en sociale partners een onderzoeksproject dat resulteerde in Elegio, de allereerste Belgische tool die sociale verkiezingen met e-voting van de 21e eeuw verzoende.

Helemaal op maat van Belgische sociale verkiezingen

“Na de invoering van de eID (tussen 2002 en 2007) startten we de zoektocht naar nieuwe toepassingen ervoor”, vertelt Dorchy. “Het was ook geen toeval dat we daarvoor potentieel zagen in een verbetering van het elektronisch stemmen bij de sociale verkiezingen – in 2012 stonden er namelijk alweer nieuwe verkiezingen op de agenda. Ons doel: een toepassing uitwerken waarbij het hele proces 100% via het internet loopt.”

Dorchy en Libon begonnen een pilootproject bij een tiental bedrijven, waaronder drie grote banken, KBC, BNP Paribas Fortis en ING. Dorchy: “Dankzij intensieve samenwerking met de verschillende actoren van het sociaal overleg ontstond onze e-votingsoftware – zowel op het vlak van werkwijze als wat betreft het eindresultaat waren we pioniers in België. Tijdens de sociale verkiezingen van 2012 gebruikten zo’n 40 bedrijven de tool, in 2016 waren dat al 200 organisaties, van verschillende grootte en sectoren.”

Voor de sociale verkiezingen van 2016 ging SD Worx voor het eerst met Elegio in zee om bedrijven de voordelen van e-voting te bieden.

“We wogen ook op de huidige regelgeving”

Bij de volgende stembusgang in 2020 is het voor het eerst 100% wettelijk om te stemmen ‘vanaf de gebruikelijke werkpost’. Daarvoor effende Elegio mee het pad. Dorchy: “Enkele van onze klanten beslisten om in 2016 de stembusgang gedecentraliseerd te organiseren. Zo wilden ze het voor hun personeel zo gemakkelijk mogelijk maken om zijn stem uit te brengen en de lage participatiegraad opkrikken. Ze toonden aan dat deze manier van stemmen perfect werkte en wisten de overheid te overtuigen de regels aan te passen aan de realiteit en praktische verzuchtingen van bedrijven.” De wetgeving volgde.

Voor de stembusgang in 2020 werkt SD Worx samen met 2 partners: Assembly Voting en Elegio. Meer informatie over de sociale verkiezingen vind je op onze themasite.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen