Door Matthias Jacxsens - 24 januari 2019 - Leestijd: 2 minuten
Of je sociale verkiezingen moet organiseren, hangt af van de grootte van je personeelsbestand. Stelt je onderneming gemiddeld 50 medewerkers tewerk, dan moet je een comité voor preventie en bescherming oprichten. Vanaf een gemiddelde van 100 werknemers is ook een ondernemingsraad verplicht. De berekening doe je aan de hand van een vaste formule.
Het gemiddelde aantal werknemers wordt berekend op basis van het personeelsbestand van de zogeheten ‘referteperiode’. Voor de verkiezingen van 2020 loopt die van 1 oktober 2018 tot 30 september 2019. Voor elk personeelslid – vaste medewerker of interimmer – bereken je zijn aandeel in de tewerkstelling. De optelsom is de gemiddelde tewerkstelling van je organisatie.
Je merkt meteen dat de ene tewerkstelling de andere niet is. Zo telt een interimmer tijdens het derde kwartaal van de referteperiode volledig mee. Een vaste medewerker, daarentegen, slechts voor 92 ingeschreven dagen op 365 (92/365). De personeelstelling kan met andere woorden beïnvloed worden door je wervingsstrategie tijdens de referteperiode.
Tot slot nog dit: je gemiddelde tewerkstelling moet ook ‘gewoonlijk’ zijn. Zo zou het kunnen dat je de tewerkstellingsdrempel net bereikt hebt omdat je tewerkstelling tijdens de referteperiode veel hoger was dan normaal. Je hebt tijdens een uitzonderlijke druktepiek bijvoorbeeld veel meer uitzendkrachten ingezet dan normaal. In bepaalde situaties mag je hier rekening mee houden.
Meer info over sociale verkiezingen vind je op onze themasite: www.sdworx.be/socialeverkiezingen.
Door Matthias Jacxsens - managing consultant en projectleider sociale verkiezingen bij SD Worx.
Tijdens zijn studies (rechten en wijsbegeerte aan de Universiteit Gent) werd hij geprikkeld door het collectieve arbeidsrecht. Vanuit die passie startte hij in 2012 als legal consultant sociale verkiezingen bij SD Worx. Hij bouwde sindsdien een bijzondere expertise uit op het vlak herstructureringen, collectief ontslag en vakbondsonderhandelingen. Samen met Jan Vanthournout is hij co-auteur van het standaardwerk “Praktijkgids Sociale Verkiezingen”.