Binnenkort eenvoudiger buitenlandse werknemers inzetten via single permit

Door Geert Vermeir - 3 augustus 2018 - Leestijd: 3 minuten

Internationale tewerkstelling

De langverwachte single permit is bijna realiteit. Daardoor regelt u met één aanvraag de arbeids- en verblijfvergunning van niet-EU-burgers. Zo wordt het voor u eenvoudiger om buitenlandse krachten in te zetten.

single permit arbeidsvergunning

Momenteel worden arbeidskaarten en verblijfsvergunningen verleend via aparte procedures. Eerst moet u een arbeidskaart aanvragen voor uw toekomstige medewerker, waarna de persoon in kwestie een visum aanvraagt. Na aankomst in België kan hij of zij aan de slag en de procedure opstarten om een verblijfsvergunning te krijgen. Dat hele proces wordt nu dus samengevoegd tot één aanvraag en één vergunningsdocument. Het gevolg: minder administratie voor u én uw potentiële werknemers, waardoor werken in België aantrekkelijker en eenvoudiger wordt voor niet-EU-burgers.

Hoe werkt de single permit?

De single permit geldt enkel voor economische migranten: niet-EU-burgers die langer dan 90 dagen in België willen werken. Duurt de tewerkstelling minder dan 90 dagen, dan blijft de oude procedure gelden.

Als toekomstige werkgever dient u in principe zelf een aanvraag voor single permit in voor de werknemer, bij de gewestelijke migratiedienst. Heeft uw toekomstige medewerker al een arbeidskaart? Dan blijft die geldig. U hoeft pas een single permit aan te vragen twee maanden vóór de vervaldatum van de huidige vergunning.

In twee gevallen dient de werknemer zelf de aanvraag in bij de dienst Economische Migratie van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg:

  • de aanvrager wenst een arbeidskaart A, een vergunning om gelijk welk beroep in loondienst uit te oefenen bij om het even welke werkgever en dit voor een onbeperkte duur;
  • de ‘langdurig ingezeten’ medewerker is al 12 maanden of langer aan het werk in België.

De bevoegde regionale migratiedienst stelt een dossier op en bezorgt een kopie aan de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Beide diensten moeten onafhankelijk van elkaar hun fiat geven over het dossier. De toelatingen om in België te verblijven en werken, zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden: een niet-EU-onderdaan mag hier enkel komen werken als hij hier mag verblijven en omgekeerd.

De instanties hebben maximaal vier maanden de tijd om de dossiers te beoordelen. Keuren beide organen de aanvraag goed, dan wordt de single permit aan de werknemer bezorgd. Vanaf het moment dat een van beide instanties de aanvraag negatief beoordeelt, wordt de vergunning niet verleend.

Nog niet voor morgen

De single permit was al voorzien in een EU-richtlijn van 2011, maar moest nog in Belgische wetgeving omgezet worden. Daarvoor sloten de federale overheid en de deelstaten een samenwerkingsakkoord in februari van dit jaar.

In een laatste stap maken alle deelstaten nu hun uitvoeringsbesluiten op en wordt een gloednieuw elektronisch platform voor de procedure gefinaliseerd. Vermoedelijk kunt u single permits aanvragen vanaf november 2018.

Wilt u automatisch op de hoogte gebracht worden wanneer u de vergunningen kunt aanvragen? Abonneer u dan zeker op onze nieuwsbrief.

Banner newsletter NL


Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen