Door Ria Vermeir - 10 januari 2018 - Leestijd: 3 minuten
Belgische kmo’s hebben positieve vooruitzichten voor de werkgelegenheid in 2018. Een op de drie bedrijven verwacht namelijk een verdere groei in het eerste kwartaal. Maar tegelijkertijd broeien er zorgen over de dreigende personeelskrapte. Hoe vang je zulke groeipijnen het best op?
Belgische kmo’s beginnen optimistisch aan het nieuwe jaar: meer dan een derde (36,1%) denkt in het eerste kwartaal van 2018 te zullen aanwerven. Dat blijkt uit onze 30e tewerkstellingsenquête bij 599 bedrijven. De grootste kmo’s – zij die tussen 50 en 99 werknemers in dienst hebben – zijn traditioneel optimistischer over het aanwerven van nieuwe medewerkers dan kleinere organisaties. Ze hopen daarbij vooral nieuwe voltijdse en jonge werkkrachten te vinden.
Dat doe je door bijvoorbeeld je bedrijfscultuur en sfeer op de werkvloer in de verf te zetten, of door recente spraakmakende projecten te delen. Onderschat ook niet de invloed die flexibele verloning heeft op de keuze van sollicitanten.
Hoewel groei goed nieuws is, brengt het ook bezorgdheden met zich mee. Zo vormt het niet vinden van de juiste medewerkers een grote tot zeer grote bedreiging volgens 43% van de kmo’s. Daarnaast is ruim een kwart van de bedrijven (27%) ervan overtuigd dat het verloop grote bedreigingen vormen. Met deze drie tips, kom je alvast beter aan de start.
Als je bedrijf groeit, denk je er misschien meteen aan om extra personeel in dienst te nemen. Want vele handen maken licht werk. Maar voor je die stap zet, is het slim om even stil te staan bij je huidige werkwijze en processen. Want het is ongetwijfeld interessant om een aantal taken – vooral de repetitieve, waar werknemers weinig tot geen voldoening uit halen – te automatiseren of uit te besteden. Zo creëer je extra ruimte om de groei van je onderneming op te vangen.
Voor heel wat functies zijn er freelancers op de markt die je tijdelijk kunt inschakelen terwijl je een vaste collega zoekt. Of voor specifieke functies binnen je teams kan je bijvoorbeeld ook een beroep doen op een partnerbedrijf, dat je ploeg kan versterken. Je bepaalt zelf voor hoelang dat nodig is.
Bevlogen medewerkers hebben een sterkere band met je klanten, zijn energieker en loyaler. Ze geloven meer in je organisatie en zijn gedroomde ambassadeurs. Ze zijn minder geneigd om het bedrijf te verlaten (-34%), zijn productiever (+13%) en bovendien minder vaak afwezig (-41%).
Door engagement te stimuleren, maak je je bedrijf dus productiever en positiever. Bovendien betekent het een fikse kostenbesparing.
In plaats van alles zelf te blijven doen, kan je vele facetten van je administratieve processen – zoals je personeelsadministratie – uitbesteden aan een gespecialiseerde externe partij. Dat werkt niet alleen sneller en efficiënter, een partner kan je personeelszaken bovendien naar een hoger niveau tillen. Vaak hebben ze specialisten in huis die je kunnen helpen bij elk aspect van hr én hebben ze ook flink wat tools om je werk lichter en efficiënter te maken. Zo maak je tijd vrij om te investeren in je mensen en je talent optimaal te benutten.
Je eigen payrollproces vergelijken met dat van andere bedrijven? Download ons HR Benchmarks-rapport. Het interessante cijfermateriaal en de uitgebreide analyses over recente hr-trends zullen je inspireren om je eigen beleid verder te optimaliseren.
Door Ria Vermeir - Unit Manager Outsourcing Services
Ria Vermeir werkt als Unit Manager Outsourcing Services bij SD Worx. Dankzij haar expertise in outsourcing en grondige marktkennis helpt ze bedrijven te bepalen welke processen SD Worx kan overnemen. Op die manier kan elk bedrijf zich focussen op zijn strategische hr-doelen.