Moet je door de coronacrisis een werknemer laten gaan en hem of haar outplacement aanbieden: welke stappen moet je ondernemen?

Door Amélie Vercamer - 27 mei 2020 - Leestijd: 4 minuten

Corona

Moet je ten gevolge van de Covid-19-crisis een van jouw medewerkers ontslaan? Dan heb je waarschijnlijk verschillende vragen.

Heb je reeds nagedacht over alle mogelijke oplossingen? Weet je of je de werknemer outplacement (ontslagbegeleiding ) moet aanbieden? Wat is de wetgeving die je in dit geval moet respecteren? Of hoe begin je überhaupt zo’n gesprek met de medewerker?

Lees hier hoe je dit aanpakt en welke de te ondernemen stappen zijn.

ontslag

In het kader van Covid 19 worden ongeziene maatregelen genomen met een enorme impact op ons dagelijks leven. Deze veranderingen hebben invloed op jouw organisatie en personeel en kunnen er zelfs toe leiden dat je een aantal van jouw medewerkers moet ontslaan.

Is ontslag de enige oplossing?

In een bedrijf heb je iets wat bekend staat als de talent flow. Een goede talent flow zorgt er voor dat je de juiste competenties in huis hebt om de verschillende functies in te vullen. Als we kijken naar de talentenstroom van een bedrijf, zien we 3 stappen.

Talent flow

1. Aanwerving van nieuw talent. In deze stap verwelkom je nieuwe medewerkers in het bedrijf.

2. In het midden bevindt zich inplacement. Dit is wanneer jouw werknemer binnen het bedrijf verhuist, ook wel bekend als interne mobiliteit. Dit laatste kan soms een alternatief zijn voor ontslag. Op deze manier houd je de competenties in huis en bespaar je op de kosten die gepaard gaan met het ontslag en een eventuele toekomstige aanwerving.

Heb je inplacement nog niet overwogen, weet dat dit een optie is. Neem contact met ons op en we bekijken graag  hoe we deze oplossingen samen kunnen implementeren en ontwikkelen.

3. Ontslag: als inplacement niet mogelijk is, is het ontslag van de werknemer waarschijnlijk de enige oplossing. Een outplacement aanbod moet dan worden overwogen:

  • hetzij op vrijwillige basis van jouw kant
  • of door wettelijke verplichting (We komen later in dit artikel op deze punten terug).

De administratieve procedures voor ontslag

Bij het ontslag van een medewerker komt een administratieve procedure kijken. Als eerste stap moet je daar de C4 voltooien.

Als je wettelijk verplicht bent om outplacement aan te bieden, moet je daarenboven "Bijlage C4 Generatiepact" toevoegen. Hierop moet je twee dingen invullen:

  • of je outplacement aanbiedt
  • de naam van het outplacementbureau, het adres en ook de startdatum van de outplacement

Wat is outplacement en wat zijn de verschillende stappen?

Als werkgever is het soms nodig om outplacement aan te bieden om te voldoen aan de geldende wetgeving en om jouw werknemer te helpen tijdens zijn of haar loopbaantransitie. Outplacement bestaat uit professionele ondersteuning die ervoor zorgt dat de ontslagen werknemer zich op de arbeidsmarkt kan herpositioneren. In Belgie zijn er meerdere outplacement regimes, elk met hun eigen specifieke kenmerken

De stappen zijn de volgende:

  • Neem contact op met een dienstverlener die gespecialiseerd is in outplacement
  • Analyseer de juridische context
  • Stel outplacement voor aan de werknemer

Al deze stappen worden uitgevoerd in samenwerking met je outplacementdienstverlener.

Waarom outplacement aanbieden? Voordelen voor de werkgever:

Als werkgever ben je door gebruik te maken van een outplacement partner in de eerste plaats zeker van de naleving van de Belgische outplacementwetgeving.

Ten tweede zorgt het aanbieden van outplacement ook voor een positief imago van het bedrijf, zowel intern als extern, en dus voor het behoud van de sociale vrede binnen jouw bedrijf.

Ten slotte garandeer je meer serene vertrekvoorwaarden voor de ontslagen werknemer en toon je hem/haar erkenning en respect.

Wat zijn de voordelen voor de ontslagen werknemer?

Outplacement is vooral een kans om professioneel terug weerbaar te worden. Dit traject is een kans voor de werknemer om de balans op te maken van zijn of haar carrière.

De medewerker krijgt psychologische ondersteuning en een administratief en logistiek kader. Hij/zij wordt ook gesteund bij het bepalen van de strategie om de arbeidsmarkt weer te benaderen.

Op zoek naar een outplacement partner? SD Worx Career Solutions kan je hierin ondersteunen!  Neem contact op.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen