Wat is de impact van de brexitdeal op jouw medewerkers?

Door Sven Reynders - 23 november 2018 - Leestijd: 4 minuten

Schriftelijke afspraken

Na anderhalf jaar onderhandelen bereikten de Britse premier May en de Europese Unie op 13 november 2018 een technisch voorakkoord rond de brexit. De deal legt de krijtlijnen vast voor hoe het Verenigd Koninkrijk en de Europese lidstaten na de uitstap zullen samenwerken. Ook de impact als je medewerkers in of uit het VK tewerkstelt, is nu duidelijk. Dit moet je weten.

brexit

De brexitdeal telt 585 pagina’s en voorziet een (voorlopige) oplossing op tal van vraagstukken: van de Ierse grenskwestie over visserij tot de gevolgen voor de bedrijven en medewerkers die actief zijn over het Kanaal.

Voorlopig geen veranderingen op til

Meteen na de brexit start een overgangsperiode die loopt van 30 maart 2019 tot en met 31 december 2020. Tijdens die periode moeten de Britten alle EU-beslissingen (ook nieuwe regels) blijven uitvoeren. EU-onderdanen die tijdens die periode in het VK werken, genieten dus dezelfde rechten en garanties als vandaag. Omgekeerd verandert er ook niks aan de situatie van de Britten die in een EU-lidstaat werken.

Wijzigt er dan niets tijdens de overgangsperiode? Toch wel: het VK heeft niet langer inspraak in de Europese besluitvorming en verliest zijn zitje in de EU-instellingen.

Tijdens de overgangsperiode onderhandelen de EU en het VK over nieuwe akkoorden, bijvoorbeeld over handel en veiligheid. Komt er geen overeenkomst uit de bus, dan kunnen de onderhandelaars de overgangsperiode eenmalig verlengen. Hoe lang zo’n verlenging kan of mag duren, staat nog niet vast. Gedurende de overgangsperiode kan elke EU-lidstaat afzonderlijk detacheringsregels overeenkomen met het VK. Deze regels treden dan na de overgangsperiode in werking.

Woelig parcours voor de boeg

Of het voorakkoord ook effectief bekrachtigd wordt, is lang niet zeker. De Britse premier May nam op 14 november alvast een eerste cruciale horde. Haar regering stemde immers na een marathonvergadering in met de brexitdeal. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot: de daaropvolgende dagen dienden 7 regeringsleden hun ontslag in. Ondanks de weerstand – ook binnen haar eigen partij – is May vastberaden om voor 31 december het akkoord door het Brits parlement te loodsen.

Welke stappen moeten er nog genomen worden?

 

  • 31 december 2018: Het Britse parlement stemt eind november of in december over de brexitdeal. Deskundigen wijzen op het cruciale belang van snelheid: hoe langer het parlement talmt, hoe lager de kans dat het de overeenkomst goedkeurt.
  • Januari 2019: Als het Britse parlement zijn zegen geeft over het brexitakkoord, is daarna het Europese parlement aan zet om te stemmen.
  • 29 maart 2019: De brexit is een feit: om middernacht is het VK niet langer lid van de EU. Bij een ‘zachte’ brexit gaat de eerste overgangsperiode van start. Geldt het ‘No deal-scenario’? Dan zijn de Europese wetten in het VK niet langer van kracht.
  • 31 december 2020: De eerste overgangsperiode eindigt, maar kan eenmalig worden verlengd. Is dat niet het geval, dan treden op 1 januari 2021 de nieuwe akkoorden in werking.

Conclusie: onzekerheid blijft

Wat vandaag op tafel ligt, kan morgen in de prullenmand liggen. Sabelt bijvoorbeeld het Britse parlement het akkoord neer, dan dreigt het no deal-scenario. De gevolgen voor werkgevers zijn daarbij niet min. Bovendien is er bij een harde brexit geen sprake van een overgangsperiode. Op 29 maart 2019 zijn de Europese wetten dan niet langer van kracht in het VK.

Daarom is het cruciaal om je nu al voor te bereiden als je medewerkers in of uit het VK tewerkstelt. Dan kan door middel van contingency planning. Daarbij breng je als eerste stap in kaart welke medewerkers waar werken en onder welk statuut zij vallen. Zo stoom je je organisatie klaar voor elk scenario. SD Worx staat je hier graag in bij. Daarnaast volgen wij de ontwikkelingen in de brexit en de gevolgen voor Belgische bedrijven alvast op de voet. Schrijf je in op onze nieuwbrief en krijg alle essentiële informatie in je mailbox.

Brexit

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen