Hr voorbereiden op brexit: hoe begin je eraan?

Door Sven Reynders - 21 februari 2019 - Leestijd: 4 minuten

Internationale tewerkstelling

De klok tikt … op 29 maart verlaat het Verenigd Koninkrijk (wellicht) de Europese Unie. Ondanks de onzekerheid beginnen hr- en payrollteams het best nu al met de voorbereidingen om de brexit vlot te doorstaan. Dankzij grondige contingency planning kun je je snel aanpassen aan de veranderende situatie.

brexit

Het blijft koffiedik kijken hoe en onder welke scheidingsvoorwaarden de brexit zal verlopen. En wat nu de precieze impact zal zijn op tewerkstelling in het VK én in de 27 EU-landen. 

Hr- en payrollprofessionals zijn zich zeker bewust van de uitdaging waar ze voor staan. Uit een recent onderzoek door SD Worx en onderzoeksbureau 3Gem bij 1000 hr- en payrollprofessionals in 7 Europese landen blijkt dat 63% van de ondervraagden een moeilijke voorbereiding vreest. 18% spreekt zelfs over zeer moeilijk.

Stap 1: wie werkt waar?

Alles start met zicht krijgen op de groep medewerkers voor wie er mogelijk zaken veranderen. Bij vele bedrijven is net dát wat ontbreekt, blijkt uit ons onderzoek. Meer dan een kwart (27,5%) van de bedrijven heeft er geen idee van hoeveel Britse werknemers ze hebben in de EU. 25,9% weet dan weer niet hoeveel van hun EU-werknemers er in het VK werken.

Voor hr-teams is het zaak om op te lijsten welke medewerkers het Kanaal oversteken voor hun werk en welk van de volgende 3 scenario’s er op hen van toepassing is:

  • WERKNEMER A: Iemand die in verschillende landen aan de slag is. Het gaat dan zowel om EU-burgers die regelmatig naar het VK reizen als Britten die heen-en-weer reizen naar de EU voor het werk.
  • WERKNEMER B: Een EU-burger die tijdelijk tewerkgesteld wordt in het VK of omgekeerd.
  • WERKNEMER C: Een Brit die permanent woont en werkt in de EU of vice versa.

Passen er werknemers in scenario A, B of C? Zo ja, hoeveel dan? En waar zijn ze op dit moment?

“Er is geen tijd te verliezen”

De impact van de brexit op elk type cross-Channelwerknemer hangt af van de manier waarop het VK de EU verlaat. Als het Britse parlement stemt voor (een versie van) het brexitakkoord tussen de regering van Theresa May en de EU, gelden er overgangsregelingen vanaf 30 maart 2019. De bedoeling is om de bestaande rechten van de EU-burgers in het VK en omgekeerd te beschermen. Bovendien blijft dankzij deze bepalingen vrij verkeer van werknemers mogelijk tot eind 2020. Tijdens de overgangsperiode zal een nieuwe regeling worden uitgewerkt. Concreet betekent dit dat je als werkgever bijna 2 jaar de tijd hebt om je voor te bereiden.

Een harde brexit – als het VK de EU verlaat zonder akkoord – is een ander paar mouwen. In dat geval worden Britse werknemers meteen behandeld als andere niet-EU-burgers en vice versa. Iemand in de categorie Werknemer A – die momenteel in verschillende EU-landen werkt – wordt dan het meest getroffen. Een Brit die bijvoorbeeld in Frankrijk woont en regelmatig naar België en Duitsland reist voor het werk, zal dat nog moeilijk kunnen volhouden door alle extra administratieve rompslomp bij een no‑deal‑brexit. Mogelijk krijgt hij wel toestemming om te blijven werken in Frankrijk, maar dat wil niet per se zeggen dat reizen naar de andere landen dan ook gedekt zijn.

Met of zonder deal, het einde van het vrije verkeer zal de stroom van arbeidskrachten tussen het VK en de EU verkleinen. Maar bedrijven met cross‑Channelmedewerkers willen natuurlijk wel hun bedrijfsdoelen halen. Daarom is het noodzakelijk om er zeker van te zijn dat de juiste mensen op de juiste plaats zitten. De nodige plannen moeten bij deze bedrijven snel op tafel liggen, want er is geen tijd te verliezen.  

“Over heel Europa stelt men noodplannen op. Als je de nieuwe wetgeving afwacht, is het immers al te laat.”

SD Worx, je hulplijn om de brexit te trotseren

Het brexit-kluwen ontwarren en ontdekken wat de impact is op jouw bedrijf, is geen sinecure. Daarnaast zijn er ook een aantal andere tewerkstellingskwesties die voor, tijdens en na de brexit aandacht vergen: dubbele nationaliteit, werknemers op afstand (telewerk) en lokale of internationale aanwervingen.

SD Worx staat paraat met ondersteuning en begeleiding.

Je kunt een beroep doen op onze experts voor inzichten, juridisch advies en begeleiding om de belangrijkste issues met betrekking tot hr, payroll en arbeidskrachten te tackelen. Denk bijvoorbeeld aan immigratie na de brexit, visums, arbeidsvergunningen en verblijfsrechten. Meer nog, je kunt ons inschakelen voor een audit om te bepalen in welke mate je systemen de wijzigingen in internationale hr en payroll als gevolg van de brexit aankunnen.

Kijk op onze brexit-themapagina om je voorbereidingen in een hogere versnelling te brengen.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen